Vad är Landsbygdsriksdagen?

Landsbygdsriksdagen arrangeras vartannat år runt om i Svenskfinland och hölls senast på Åland. År 2021 står Östra Nyland som värd!

Den sextonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen ordnas online 25.3.2020. Landsbygdsriksdagen är en konferens som samlar landsbygdsaktiva från hela Svenskfinland. Evenemanget är en röst för byarna, organisationerna och människorna på landsbygden. Även gräsrotsrörelserna i städerna är välkomna med, för utmaningarna är ofta de samma fast omgivningen varierar.

Utvecklingsförening SILMU rf står som arrangör för Landsbygdsriksdagen 2021, i samarbete med det finlandssvenska landsbygdsnätverket.

Gilla oss på Facebook


 

Inlägg om Landsbygdsriksdagen 2016 finns här

Landsbygdsriksdagens resolution 2016 finns här


 

Motioner bildar underlag för diskussionerna 2018

Inkomna motioner bildar underlag för kommande diskussioner om landsbygdens framtid. Motionerna kommer att föras vidare både på nationell och Europeisk nivå, till våra politiska partier inför kommande regeringsförhandlingar och till den Europeiska landsbygdsriksdagen senare i höst. 

Som deltagare har ni möjlighet att påverka vilka frågor som förs fram från Landsbygdsriksdagen.

Motioner och idéer kan lämnas in på förhand till info@leader.ax

 

Clara Lidström & Annakarin Nyberg om Digitalt entreprenörskap

10.04.2018 kl. 10:18
Välkommen på föreläsning lördag 6 oktober kl. 10.00-11.00 (Clara och Annakarin håller även en workshop på ämnet 12.30-13.30) OBS workshop ny tid!

 

Internet och sociala medier har skapat en maktförskjutning i samhället som innebär att grupper som sällan kommer till tals nu har en plattform. Nya entreprenörer växer fram och inte sällan är de kvinnor bosatta på landsbygden som använder digitaliseringen till att skapa förutsättningar för digitalt entreprenörskap och företagande. Lyssna på framgångsrika entreprenören och influencern UnderbaraClara Lidström och internetforskaren Annakarin Nyberg som gjort sig känd för att lyckas presentera forskning på ett underhållande och begripligt sätt. Tillsammans föreläser de om ämnen som digitalt entreprenörskap, kommunikation och relationsskapande genom sociala medier. Med glimten i ögat levererar duon intressant dynamik, humor och reflektion. En oslagbar kombination som bjuder både på forskarens och entreprenörens syn på digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

Programmet finns här

 

Clara Lidström: fotograf, författare och entreprenör

Clara Lidström, grundare av Underbaraclara, är idag en av Sveriges stora digitala influencers. Lidström medverkar regelbundet i SVT och SR genom bland annat programmen Claras Gård i Go’kväll, De obekväma och radioprogrammet Husmorsskolan i P1. 2017 utsågs Underbaraclara till Årets Tidskrift av Internetworld.

 

Dr. Annakarin Nyberg: Internetforskare, författare och entreprenör.

Annakarin Nyberg är disputerad internetforskare, prisbelönt pedagog och författare till bland andra böckerna Digitalt entreprenörskap, Sociala medier och härskartekniker. Nyberg medverkar ofta som expert i radio, TV och tidningar och ger svar på frågor som rör samhällets digitalisering. Sommaren 2017 var Annakarin värd i Sveriges Radios program Sommar i P1.

 

Duon Lidström och Nyberg har skrivit en serie prisbelönta kunskapsböcker för barn som översatts till 12 språk, skapat kunskapsprogrammet Livet på nätet för P1

2016 och 2017 lanserade Lidström och Nyberg det gemensamma klädmärket Miss Clarity.

Leader Åland