Den finlandssvenska landsbygdsriksdagen

Landsbygdsriksdagen är en konferens som samlar landsbygdsaktiva från hela Svenskfinland. Evenemanget är en röst för byarna, organisationerna och människorna på landsbygden.

Landsbygdsriksdagen arrangeras vartannat år runt om i Svenskfinland. Den sextonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen hölls online 11.9.2020 som en kick off för den fysiska landsbygdsriksdagen som var ämnad att hållas i mars 2021 i Lovisa.

Utvecklingsförening SILMU rf var arrangör för Landsbygdsriksdagen online 2020 och är också värd år 2021, i samarbete med det finlandssvenska landsbygdsnätverket och andra aktörer.

Välkommen med!

Gilla oss på Facebook


 

 

 

Kenneth Nordberg Landsbygdssäkring i landskaps- och vårdreformen

20.04.2018 kl. 11:47
Välkommen på föreläsning lördag 6 oktober kl 15.00

 

Landsbygdsområdens speciella förutsättningar negligeras i stor utsträckning när stora reformpaket ritas upp. Landsbygdssäkring har blivit en etablerad term för att beakta beslutskonsekvenser för landsbygden. Den bakomliggande tankegången är att konsekvenser av beslut är olika för till exempel tätorter, periurbana områden, landsbygd och glesbygd. Landsbygdssäkring innebär i praktiken att säkerställa att invånare bosatta överallt i landet får en likvärdig politisk behandling, det vill säga att de olika förutsättningar som råder i olika delar av landet beaktas i planeringsskedet av politiska beslut. Som benämningen antyder är det ofta konsekvenserna för just landsbygden som negligeras i beslutsfattandet. Samtidigt har landsbygdssäkring framförallt genomförts som konsekvensbedömningar i centralförvaltningen, vilket rimmar illa med behovet av platsbaserad utveckling som till exempel EU driver. Projektets huvudsyfte är att vidareutveckla metoden speciellt ur ett regionalt och lokalt perspektiv på så sätt att metoden kan operationaliseras också på fältet beaktande till exempel språkförhållanden. Landsbygds- och vårdreformen utgör den underliggande förändring som studeras.

Projektet kommer att specialstudera tre typer av landsbygdsområden (skärgård, perifera landsbygdscentrum, randområde för pendling) med målsättning att teckna en bild av deras påverkansmöjligheter samt tillgänglighet till service. Projektet går sedan in i de aktuella områdena och för en dialog och arrangerar workshops med målsättningen att hitta nya typer av lösningar till de problem som identifieras som centrala. Vad finns det för möjligheter för de olika landsbygdstypområdena att själva driva landsbygdssäkring genom att till exempel arrangera samhällsservice på nya sätt? Projektet riktar sig även till landskapsnivån och den förändringsprocess som är på gång där. Projektet genomförs i Österbotten, med ett upplägg som möjliggör att handlingsmodeller överförs annanstans.

Kenneth Nordberg, doktor i statskunskap, är verksam som forskare vid enheten för Demografi och landsbygdsforskning vid Åbo

Akademi i Vasa. Nordbergs forskning fokuserar på regional utveckling, demokrati och deltagandemodeller, innovationssystem samt urban-rurala relationer. Nordberg har deltagit i forskningsprojekt som berört transnationellt lärande, deltagandeprocesser och innovations- och industriutveckling. För närvarande är Nordberg engagerad i projekt som studerar naturresursförvaltning och digitalt deltagande.

Hela programmet finns här!

 

Leader Åland